Coşkun ÖZCAN - Zingat İnsan Kaynakları Direktörü

Zingat İnsan Kaynakları Direktörü Coşkun Özcan, öğrenci ve mezunlarımız ile Kariyer Tavsiyelerini paylaştı.

Firmanızı kısaca tanıyabilir miyiz?

PFI (Property Finder Group) ve Doğuş Grubu işbirliğiyle 2015 yılında faaliyete geçen Zingat, bireyleri ve profesyonelleri bir araya getiren bir gayrimenkul bilgi ve pazarlama platformudur. Türkiye'de gayrimenkul sektörüne yatırım yapanlar, gayrimenkul satanlar/kiralayanlar, yeni ev arayışında olanlar, bu sektörden profesyonel kazanç sağlayanlar için bir buluşma noktası ve referans bilgi kaynağıdır. Zingat, insanların yaşam kalitelerini arttırmak için hizmet vermektedir.

İşe alım sürecinde adaylarda aradığınız genel yetkinlikler nelerdir?

İşe alım sürecimizde en önde gelen ilkelerimiz “Önce İnsan”. Bunun altını doldurabiliriz; Dürüst, çalışkan, mütevazi, saygılı, takım oyuncusu gibi. Bu değerlerimizi hem çalışma arkadaşlarımıza hem müşteriye karşı, hem özel hayatımızda hem işimizi yaparken yansıtabilmemiz gerekir. Aday mülakatı yaparken kendime her zaman şunu sorarım; ben bu adayı kendi evime misafir olarak davet eder miyim? Sonuçta günlük hayatımızın zamanının %80’i çalışma arkadaşlarımızla geçiriyoruz, dolayısıyla geçinebilmemiz önemli 😊.

Öğrencilerimiz akademik eğitimler dışında ne tür eğitimleri alırlarsa daha ayrıcalıklı bir hale gelebilirler?

“İş yerinde duyarlılık ve farkındalık” eğitimlerini çok tavsiye ederim. Öğrencilikten iş hayatına atıldığın an çok farklı bir dünyaya giriyorsunuz ve bu yeni dünyaya adapte olma sancılarını herkes bir şekilde yaşıyor. Bu tarz eğitimler bir çok farklı konuyu kapsıyor; iş ortamında iletişim, toplantılarda iletişim ve davranış, yöneticiyi yönetme, zaman yönetimi ve önceliklendirme. Bunlar ne kadar basit ve kolayca yapılabilir görünse de, inanın bana her zaman düşündüğünüz gibi olmuyor. Bunun dışında önerebileceğim başka bir yok çünkü bazen yaşayarak öğrenmek de çok önemli ve daha da etkili olabiliyor.

Stajların istihdam sürecine katkıları hakkındaki düşünceniz nelerdir?

Çok önemli. Staj dönemi herkesin iş hayatına gözlerini ilk açtığı yer oluyor ve aynı zamanda işverenlerin geleceğini taşıyacak olan kişileri oluşturuyor. Bu süreçler iki taraflı olur; işveren bakış açısı ve stajyer bakış açısı. İşverenler sürekli kendilerini yenilemek zorunda; iş süreçlerini, kültürlerini ve iç dinamiklerini. Bu konularda ana beslenme kaynakları staj istihdam süreçleri ve stajyer arkadaşlarımız.

İş ya da Staj arayışında olan adaylara ne tavsiye edersiniz?

Ne yapmak istediğinizi bilin – yapmak istemediğiniz bir işte çalışmak hiç sürdürebilir bir durum değil ve mutsuz olursunuz. İş hayatında mutsuz olmaya değmez çünkü bu mutsuzluğu özel hayatınıza da taşıyacaksınız (evet bu gerçekten oluyor maalesef 😊) ve etrafınızda ki aile ve dostlarınızı da etkileyecek.

Mülakata gidecek Öğrenci ve Mezunlara tavsiyeleriniz nelerdir?

Sen, sen ol ve başkası olmaya denemeyin. Kendi kişiliğini ve karakterini ortaya koyamayacağın, koymanı izin vermeyecek olan bir iş ortamı sana göre doğru yer değil.
Mülakat süreçlerinin zorlukları var tabi ki ama en önemli noktalardan biri kendince ne yapmak istediğinizi, nasıl bir kültürde çalışmak istediğinizi ve görüştüğünüz pozisyon için neden uygun olabileceğinizi doğru bir şekilde anlatabiliyor olmanız lazım. Bunu yapamadığınız taktirde mülakat sonucu büyük ihtimalle olumsuz sonuçlanır ama hiç merak etmeyin, hiç moraliniz bozulmasın. Her mülakat bir deneyimdir ve deneyimin iyisi kötüsü yoktur yeter ki kendinize dersleri çıkarın.

Öğrencilere ve Yeni mezun adaylara tavsiyeleriniz nelerdir?

İş hayatınızda soru sormaktan, hata yapmaktan veya bilmiyorum demekten hiç korkmayın, hiç çekinmeyin. Ne dünyanın sonu gelir ne de şirketin batmasına sebep olur. 😊
Değişime her zaman hazırlıklı ve açık olun – dünya çok hızlı değişiyor dolayısıyla geride kalmayın.
Ama en önemli tavsiyelerimi yukarıda belirttim – her zaman “önce insan”, sonra “"sen, sen ol” çünkü gerisi bir şekilde hallolur.