1- Bu sektörde çalışacak mezunların hangi kriterlere sahip olması gerekmektedir? Özellikle mezunlarla mülakat yaparken en çok hangi özelliklere ve kriterlere dikkat ediyorsunuz?
Lojistik sektörü farklı alt dalları olan bir sektör olması sebebiyle çalışılması hedeflenen bölüme ait olan kriterler birbirinden farklıdır. Bireysel tercihin yurtiçi lojistik olması durumunda kişinin Türkiye coğrafyasını ve etnik kimliğini çok iyi bilmesi gerekmektedir.
Bireysel tercihin yurtdışı lojistik kısmı olması durumunda ise kişinin dünya ülkeleri, kıtaları Türkiye’nin ülkelerle politik ve ticari ilişkilerini çok iyi bilmesi gerekmektedir.
Başvurulan şirket için pozisyona göre özellikler değişmektedir. Lojistik sektöründe satış departmanında çalışmak istenmesi durumunda sunulabilen servisleri, operasyonel süreçleri ve takibinin yapılması gerekmektedir. Kriz yönetimi ve buna bağlı olarak firmaların lojistik firmasıyla gönül bağının oluşmasını sağlaması gerekmektedir.
Operasyon departmanında çalışmak isterse olmazsa olmazlarda biri yabancı dildir. Bu departmanın şirket içindeki tüm bölümlerle bire bir ilişkisi olduğundan iletişimin çok iyi olması gerekir. Süreçte yaşanan olası bir aksaklık durumunda soğukkanlı olması beklenmektedir. Düzenli, titiz, organizasyon yeteneği olan adaylar tercih edilmektedir.
2- Öğrencilerimiz, Üniversite haricinde hangi eğitimleri alırlarsa daha ayrıcalıklı bir hale gelebilirler?
Lisans eğitimleri dışında mutlaka yabancı dil bilmeleri gerekmektedir. Ayrıca staj dönemlerini çok iyi değerlendirmeleri ve kendileri ön plana çıkaracak ve farklı olduklarını hissettirecek ekstra çalışmalarda bulunmaları gerekmektedir.
3- Bu sektörde çalışmak isteyen öğrencilerin teknik gezi yapmış olması İK mülakatlarında ne derece etkili olabilir?
Oldukça etkili olacağını düşünüyorum. Örneğin: Havayolu lojistiği yapan bir firmada çalışmak isteyen aday diğer adaylardan öne çıkabilmek için uçak yüklemelerini, havaalanlarındaki işleyişleri bilmesi gerekir. Mülakatlarında bu tür bir deneyimini paylaşması oldukça etkili olacaktır.
4- Bu sektörde çalışmak isteyen öğrenci ve mezunlara tavsiyeleriniz nelerdir?
Öncelikle dış ticaretin hangi tarafında olmak istediklerine karar versinler. Nakliyeci kısmında mı yoksa nakliyeciye işveren tarafta mı olmak istiyorlar. Buna göre isteklerine göre iş arayışına girsinler.