1- Bu sektörde çalışacak mezunların hangi kriterlere sahip olması gerekmektedir? Özellikle mezunlarla mülakat yaparken en çok hangi özelliklere ve kriterlere dikkat ediyorsunuz?
Yabancı dil bilgisi (yazılı ve sözlü olarak kendisi rahatça ifade edebilecek düzeyde İngilizce şart olup, mümkünse ikinci dil bilgisi) (Bunun için mümkün ise erasmus programı veya mezuniyet sonrası yurt dışı)
Ms Office programlarının etkin kullanımı, özellikle excel bilgisi (makro düzeyinde olmasa bile formül yazabilme, pivot tablo, düşey ara kullanımı vb.)
Adayın kendisi ifade edebilme becerisi
İletişim becerisi, kişi ve olaylara pozitif yaklaşımı, analitik yönünün gelişmiş olması
Sektörün dinamik yapısı gereği hızlı, pratik ve sonuç odaklı olması, yoğun ve stres düzeyi nispeten yüksek düzeyde çalışma temposuna yatkın olması
2- Öğrencilerimiz, Üniversite haricinde hangi eğitimleri alırlarsa daha ayrıcalıklı bir hale gelebilirler?
Yabancı dil
Excel
Sunum teknikleri
Raporlama teknikleri
Her ne kadar eğitim müfredatı içinde geçmiş olsa da aşağıdaki konularda kitap, sektörel dergi, internetten makale okuyup kendilerini geliştirmeliler.
Dış ticaret ve gümrük mevzuatı vb. sektörel mevzuat
Lojistik yönetimi (taşımacılık veya depolama hangi alana ilgili duyuluyorsa)
Sektörel terimler
3- Bu sektörde çalışmak isteyen öğrencilerin teknik gezi yapmış olması İK mülakatlarında ne derece etkili olabilir?
Teknik gezi yapmış olmaları elbette pozitif bir etki yaratır. Bunun yanı sıra mutlaka staj yapmış olmaları özellikle yeni mezunlar açısından son derece önemli.
4- Bu sektörde çalışmak isteyen öğrenci ve mezunlara tavsiyeleriniz nelerdir?
Yukarıda sıraladıklarımın yanı sıra y kuşağı genellemelerinden kendilerini sıyırıp öncelikle şirket bana ne verecek yaklaşımından ziyade şirkete ne verebilirim, nasıl yararlı olabilirim, ne katabilirim yaklaşımını benimseyerek öğrenmeye ve gelişmeye ne kadar yatkın oldukları konusunda kendilerini açık ve net olarak ifade etmeliler. İşi ne kadar istediklerini hissettirmeliler.