Rahmi Mesud YILMAZ - Atlas/Edcon/Orbis Yurtdışı Eğitim Kurumları Ceo'su

Atlas/Edcon/Orbis Yurtdışı Eğitim Kurumları Ceo'su Rahmi Mesud Yılmaz, öğrenci ve mezunlarımız ile Kariyer Tavsiyelerini paylaştı.

Endüstri Mühendisliği lisansının ardından işletme master ı yaptım ve bir de bitiremediğim bir doktoram var. Üniversite 3. yılımdan beri eğitim danışmanlığı yapıyorum. (21 yıl oldu).

Firmanızı kısaca tanıyabilir miyiz?

Grubumuzun ana faaliyet konusu yurtdışı eğitim danışmanlığı. 2020 bizim 31. Yılımız olacak. Toplam 5 markamız, 127 çalışanımız ve Türkiye ve yurtdışında toplam 24 ofisimiz var.

Yabancı dil öğrenme noktasında yapılan en temel hatalar nelerdir?

Tüm Avrupa ülkeleri arasında hiç yabancı dil bilmeyenler oranında %80 ile maalesef birinci sıradayız. Bu oran Almanya’da %21 İsveçte %4. Yani ülke olarak bir yerlerde hata yaptığımız kesin. Yurtdışına dil eğitimi için gidildiğinde yabancı dil problemi çözülüyor ancak iki şart var; Birincisi başlangıç seviyesinde gitmemek gerekir. İkincisi ise gittiğiniz okul ve şehirde mümkünse hiç Türkçe konuşabilecekleri kimse olmamalı.

Yurtdışında dil eğitimi almanın faydaları nelerdir?

Günün tamamında okulda ve okul dışında yabancı dil kullanılacağı için ve hayatın içinde yabancı dilin pratiği yapılacağı için çok hızlı bir gelişim kaydediliyor. Hele bir de ana dili İngilizce olan iyi bir ailenin yanında kalınırsa çok verimli bir süreç geçer. Yabancı dil eğitiminin dışında yurtdışı deneyiminin kendisi yani kişinin bir süre ülkesi dışında zaman geçirmesi kişisel gelişime çok ciddi katkı sağlıyor.

Yurtdışında dil eğitimi almaya gidenlerin karşılaştığı problemler nelerdir? Bu sorunlar
ile başa çıkma konusunda tavsiyeleriniz nelerdir?

Temizlik, yemek alışkanlıkları, insan ilişkileri gibi konular ile ilgili adaptasyon zorluğu yaşanıyor. Bunların tamamına kültür şoku diyoruz. Bir oryantasyon almaları işlerini kolaylaştırıyor, biz öğrencilerimize bunu veriyoruz ancak şart değil. Biraz zorluk çekilip alışılıyor. Akademik sistem de oldukça farklı, akademik eğitimler için özellikle hazırlıklı olmakta fayda var.

Yurtdışındaki lisansüstü programlardan mezun olmanın faydaları nelerdir?

Yurtdışı yaşam deneyimi, global network, çok iyi bir yabancı dil, prestij ve iyi bir eğitim.

Öğrencilere ve Yeni mezun adaylara tavsiyeleriniz nelerdir?

İlber Ortaylı hocanın söylediği gibi dünyayı gezsinler, imkan varsa bir yandan dil eğitimi mesleki programlar ya da master olursa çok daha verimli olur.