Çiğdem Dinçer - SODEXO İnsan Kaynakları Uzmanı Kariyer Tavsiyeleri

Kariyer Merkezi olarak öğrenci ve mezunlarımızın kariyer hedeflerine ulaşmaları noktasında gerçekleştirmiş olduğumuz çalışmalar kapsamında; Sodexo İnsan Kaynakları Uzmanı Çiğdem Dinçer'ın röportajı aşağıdaki gibidir.

Firmanızı kısaca tanıyabilir miyiz?

Dünyanın Fransız menşeili en büyük 1. işvereni olan Sodexo, 427 bin çalışanı ile 80 ülkede, günde 100 milyon tüketiciye yaşam kalitesi hizmetleri sunar. Firmamız dünyada 54, Türkiye’de ise 27 yıldır Sağlıklı ve İyi yaşam, Takdir, Sosyal Etkileşim, Kişisel Gelişim, Kolaylık ve Verimlilik, Fiziki Ortam, Sağlıklı ve İyi Yaşam boyutlarında tüm paydaşlarına en iyi yaşam kalitesi deneyimini sunmak için çalışıyor. Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri Türkiye, Çalışan Yan Hakları, Teşvik, Ödüllendirme ve Harcama Yönetimi alanlarında faaliyet gösteriyor. Çalışan yan hakları alanında Restaurant Pass yemek kart ve çekleri; Teşvik ve Ödüllendirme alanında Gift Pass hediye çekleri; Harcama Yönetimi alanında Business Pass yemek temsil ağırlama hizmeti ve Fuel Pass akaryakıt harcama yönetimi hizmeti ile çalışmalarını sürdürmektedir.

İşe alım sürecinde adaylarda aradığınız genel yetkinlikler nelerdir?

Yetkinlikler pozisyonun içeriğine ve seviyesine göre değişiklik gösterebiliyor ama biz her Sodexolu’nun insan odaklılık, sonuç odaklılık ve yenilikçilik değerlerine sahip olmalarını bekliyoruz. Bunun dışında pozisyona göre yabancı dil, iş alanına dair tecrübe, ofis programlarına hakimiyet gibi beklentilerimiz oluyor.

Öğrencilerimiz akademik eğitimler dışında ne tür eğitimleri alırlarsa daha ayrıcalıklı bir hale gelebilirler?

Özel sektörde çalışmak isteyen herkesin yolu bir şekilde excel kullanmaktan geçer. O yüzden bilgisayar programları ile ilgili eğitimlere katılıp pratik yapmakta fayda var. Yabancı dillerini geliştirmelerini de kesinlikle öneririm. Nerede ve ne zaman ihtiyaç duyacakları belli olmaz. Kaldı ki yabancı şirket hedefleri varsa dil bilmediklerinde buralara alınma şansları düşecektir. Çalışmak istedikleri alana yönelik okul dışı eğitim ve seminerleri de öneririm; farklı birkaç şey öğrenmek ve bakış açısı kazanmak açısından kesinlikle yardımcı olacaktır.

Stajların istihdam sürecine katkıları hakkındaki düşünceniz nelerdir?

Boş geçirilmemiş her staj işe giriş sürecinde seçilmenize yardımcı olacaktır. Stajda destek olunan işin/projenin ne olduğu, kişinin katkı sağlamak için neler yaptığı, o işin neden yapıldığını gerçekten anlaması ve bunu iyi bir dille anlatması yeni mezun seçimlerinde önemli veriler oluyor.

İş ya da Staj arayışında olan adaylara ne tavsiye edersiniz?

Öncelikle kariyer portallarında mutlaka bulunmak ve düzgün bir profil oluşturmak şart. Yeni mezunlar için yaptıkları proje ve stajları ana fikri verecek şekilde aşırı detaydan kaçınarak CV’de anlatmak önemli. Çalışmak istediğiniz iş dalı ile ilgili bilinen programlar, alınan seminerler/eğitimleri eklemelerini öneririm. Bir de başvurularına önyazı eklemelerini önerebilirim. Çok uzun olmayacak ve internetteki içi boş kalıp cümlelerden uzak; firmaya özel ve neden o işe uygun olduğunu özetleyen özel bir yazı bir çok adayın önüne geçmenize yardımcı olabilir. Bunların dışında okula gelmiş konuşmacılar, gittikleri seminerlerdeki kişilerle konuşmak, iletişim ağlarını genişletmek de farklı fırsatların oluşmasına yardımcı olabilir.

Mülakata gidecek Öğrenci ve Mezunlara tavsiyeleriniz nelerdir?

Başvurdukları firmayı güzel bir şekilde araştırmaları ilk tavsiyem olur. Hangi sektör, ne iş yapıyorlar, kısa tarihi gibi. İlanı iyice incelemek de önemli. Ne kadar kalıp gibi görünse de ilanlara yazılan her cümlenin bir anlamı var. En önemlisi ve sonuncusu o işe/staja neden uygun olduklarına önce kendilerini ikna etsinler. “Yetkinliklerime uyuyor” ya da “Bana uygun olduğunu düşündüm” tarzı cümlelerden ziyade o cümlelerin altını dolduracak nedenlere yoğunlaşmalarını öneririm. Başvurdukları pozisyonun iş tanımındaki detayları iyice irdeleyerek hangi kişilik özellikleriyle örtüştüğünü ve hangi bilgileriyle/öğrenmek istedikleriyle ilgili olduğuna karar vermek önemli. Örneğin; Muhasebe ile ilgili bir pozisyonuna başvuruyorlar diyelim. Muhasebede kariyer yapmak için temel olarak mevduat takip etmeyi, bilgisayar başında olmayı, sürekli dikkat ederek ve zaman baskısı altında çalışmaktan rahatsız olmamaları lazım. Önce bu yapıda olduklarından emin olmalı ve buna göre de kendilerini ifade etmeliler. Detay odaklıyım, mesai yapmaktan rahatsız olmam, zaman baskısı beni rahatsız etmez aksine bu şekilde çalışmayı daha verimli buluyorum gibi ifadeler olabilir. Hatta bu çalışma düzenine paralel, yaptıkları bir proje çalışması varsa bunu da örnek olarak anlatıp pekiştirebilirler. Tabi bu farazi bir örnek ama önemli olan ana fikir zaten. Kısacası işe uygunluğunuza kendinizi ikna ederseniz sonra karşınızdakileri de ikna etme olasılığınız yükselir 😊

Öğrencilere ve Yeni mezun adaylara tavsiyeleriniz nelerdir?

Türkiye koşullarında istediğiniz standartlarda iş bulmanız 6 ayı bulabiliyor. Bazen bu daha da uzun olabilir. Bu gibi durumlarda kendilerini aktif tutacak bir şeylerle uğraşmak çok önemli. Hem psikolojinizi sağlam tutmak adına hem de gelişimi devam ettirmek için. Alternatifleri mutlaka düşünsünler. Mezun olunan bölüme dair kalıp fikirlerden uzaklaşarak farklı seçeneklere bakmaktan bahsediyorum. Örneğin; Elektrik Elektronik Mühendisi; satışta, satın almada, üretimde, ar-gede çalışabilir. Kısaca okulun verdiklerini kişilik özellikleriyle birleştirip iş aramalarını tavsiye ederim. Böylelikle Pazartesi sendromunu hiç yaşamadıkları bir işe de gidip gelmiş olurlar.